1876 yılında iletişim alanında devrim niteliğinde bir buluşa imza atan Graham Bell, telefonu ilk kez bulan kişidir. Annesinin işitme engelinden dolayı, bu soruna sahip olan kişilere bir çözüm yolu ararken, telefonu bulmuştur. Sağırlar için yeni bir teknoloji geliştirememiş olsa da, birbirinden çok uzakta olan kişilerin birbirlerinin seslerini duymalarını ve haberleşmelerini sağlamıştır. Babası da işitme engelliler için çok çaba sarf etmiş ancak bir sonuç elde edememiştir. Telefonu icat ettikten bir yıl sonra patentini almıştır.
Telefonu geliştirmek için Amerika’da bulunan birçok kişi çalışmalar yapmış olsa da, sonuca Graham Bell ulaşmış ve telefon mucidi olarak patentini almıştır. Günümüzde telefonu açarken söylenen “Alo” sözünün Bell’in sevdiği kızın isminin baş harfleri olması, oldukça ilginç bilgilerden biridir. Telefonun icat etmek amacı ile çalışma yapmayan; ancak amacı dışında bir buluş ortaya çıkaran Graham Bell, 1876 yılında Amerika’da bu keşfe imza atmıştır.
Telefon Nedir?
Belirli bir elektrik düzeneğinin birbirinden kilometrelerce uzaktaki insanların iletişim kurmalarını sağlayan sesli bir cihazdır. Telefonun icadından önce en sık kullanılan iletişim aracı telgraftı ve yaklaşık 30 yıl sonra telgraf yerini telefona bırakmıştır. Telgrafın icadı hakkında bilgi almak için tıklayın. Telefonun icadı sonrasında pek çok telefon piyasaya sürülmüş ve satışa çıkarılmıştır. Ticaretin gelişmesi için telefonun icadı önemli bir adım niteliğindedir. İlk yıllarda bağlantı kabloları yerin üzerinde ilerliyordu. Ancak kısa süre sonra kablolar için yer altı düzenekleri kurulmuştur.
Telefon Ne Zaman, Kim Tarafından Bulundu?
Telefon 1876 yılında bulunmuş ve Avrupa ülkelerinde kısa sürede etkili bir şekilde kullanılmaya başlanmıştır. Ancak telefonun Türkiye’ye gelmesi 1908 yılını bulmuştur. Türkiye’deki ilk telefon denemelerinin başarılı olmasının ardından bir İngiliz şirketi ile kontak kurularak gerekli bağlantıların İstanbul bölge santrallerinde kurulması istenmiştir. İlk olarak 1911 yılında Kadıköy ve Beyoğlu gibi merkezlerde santraller hizmete girmiştir. Telgrafın yayılmasında da etkili olan PTT, telefonunda tüm illere yayılması için gerekli çalışmaları yapmıştır. 1990’lı yıllarda Türkiye’nin her iline kurulan santraller yurt içinde başarılı bir iletişimi sağlarken, yaklaşık 186 ülkeyle de iletişim kurulmasını sağlamıştır.
Diğer Faydalı Bilgi: Matbaanın İcadı
Telefonun icadı ile tanınan ve benimsenen Alexander Graham Bell 1876 yılında önemli bir buluş ile insanların uzaktaki sevdikleri ile konuşmalarını sağlamıştır. Annesi ve sevdiği kızın sağır olmasından dolayı, sağırlara ses olacak bir buluş arayan Graham Bell’in çalışmaları telefonun icadına neden olmuştur. İnsanlık için önemli bir buluş olmasından dolayı birçok ülkede oldukça benimsenmiş ve kullanışlı bulunmuştur. Hatta insanlık için en yararlı icatlardan biridir desek yanlış olmaz. 30 yaşında ilk icadının patentine sahip olan Graham Bell, pek çok konudaki araştırmaları ile bilinen bir mucittir. 1877 yılında kurulan ilk telefon şirketi ile telefon insan yaşamının vazgeçilmezleri arasında yer almıştır. 2 Ağustos 1922 tarihinde hayata gözlerini yuman Bell, insanlık için çocuktan yaşlısına herkesin kullandığı telefon gibi önemli bir icat armağan etmiştir.
Telefonun Tarihçesi
Telefonun icadındaki gelişmelere baktığımızda aslına Graham Bell’den çok daha önce çalışmaların başladığını görmekteyiz. Joseph Henry 1830 yılında elektrik akımı ile, uzaktaki bir zili çaldırmayı başarmıştı. Bu da telefonun icadı için gerekli olan elektrik hattı ses iletişimi ilişkisinin doğması demekti. Bunun ardından elektrikli telgraflar doğdu ve 1835 yılında Samuel Morse adındaki bir isim elektromıknatıslı telgrafın icadını gerçekleştirdi. Charles Wheatstone ise iki çift yönlü iletişim sağlayan bir telgraf geliştirdi.
Adım adım ilerlediğimiz telefonun icadında geldik Thomas Edison’a… Bildiğiniz gibi Thomas Edison ampülün mucidi olarak bilinmektedir. Edison çift yönlü telgrafı geliştirip, gelen mesajların kağıda yazılabildiği bir cihaz üretti. Fakat bu işlem için mesajların kağıda dökülmesini sağlayan bir alfabe gerekiyordu. Tarih 1840’ı gösterdiğinde, Charles Grafton Page seslerin cızırtı halinde alıp verilmesini sağlayan bir cihaz geliştirdi. Sesin yapısı ile insan kulağının iç yapısını bilen Alman fizik adamı Johann Philipp Reis, insan kulağındaki zarın titreşimiyle ses üreten bir cihaz yapmayı başardı.
Gelelim telefonun icadındaki son aşamaya… İskoç asıllı Alexander Graham Bell 1876 yılında sesin anlaşılabilir şekilde iletilmesini sağlayarak ilk telefonun mucidi olarak tarih sayfalarına adını yazdırmayı başardı.
Telefonun ilk icadı ile birlikte insanoğlunun en önemli ihtiyaçlarından biri olarak iletişim oldukça başarılı bir şekilde karşılık bulmuştur. Önemli haberlerin kısa sürede iletilmesi ya da sevdiklerinden haber almak isteyen kişiler için oldukça değerlidir. İş dünyasının vazgeçilmez bir unsuru olarak, işlerin kısa sürede yapılması ve iş ortakları ile iletişim sağlanması için son derece kullanışlıdır. Sabit telefonların yerini alan cep telefonları ise, günümüz insanının yanından bir saniye bile ayırmadığı bir araç olmuştur. Önemli haberlerin ve acil durumların iletilmesi konusunda bazen hayat kurtarıcı niteliği taşıyan telefon, günümüzde en gelişmiş hali olarak insan hayatının neredeyse merkezindedir.